Storing? Bel 0514 681700
Nieuw! Nu ook op whatsapp: 06-4642 0953 (alleen tijdens kantooruren)

   

Projecten

Actieve Schil

Bekkema Installatietechniek is in de zomer van 2012 gestart met een proef. De actieve schil.Tegen de buitengevel en vlak onder het pannendak van een bestaand woonhuis zijn vloerverwarmingsbuizen gemonteerd waar bronwater doorheen word gepompt.

In de winter wordt er op die manier voor gezorgd dat de gevel en het dak van het huis nooit kouder kan worden dan het bronwater, wat minder stookkosten oplevert, en in de zomer wordt de gevel gekoeld met hetzelfde bronwater, waardoor meer comfort voor de bewoners ontstaat.

Gedurende minimaal 1 jaar worden in 2 identieke woningen op circa 50 punten iedere 5 minuten de temperaturen gemeten en in een database opgeslagen. De eerste woning is voorzien van de "actieve schil". En de andere woning niet. Dit om een goede vergelijking te kunnen maken. Beide woningen worden niet bewoond. Hier is ook bewust voor gekozen om een goede vergelijking te kunnen maken. In beide woningen worden nu alle overeenkomende vertrekken op dezelfde manier (met hetzelfde klokprogramma en dezelfde temperaturen) verwarmd. En per kamer wordt geregistreerd hoeveel energie er wordt gebruikt om die temperatuur te bereiken.

Er wordt dus geen verwarmd water gebruikt. Maar gewoon het water wat uit de collectoren van de gesloten bronnen komt. De enige energie die dus wordt gebruikt is die van het pompje, die het water door de bron-collectoren en de gevels en daken pompt. Dit in tegenstelling met enkele andere projecten van onze collega's waar dit systeem al een paar keer "ten onrechte" mee is vergeleken. Dit pompje gebruikt maximaal 60 Watt, wanneer alle gevels (voor, zij en achter) en beide zijden (voor en achter) van het dak gekoeld of verwarmd moeten worden.

Op warme dagen (wanneer de temperatuur van de gevels of de daken boven de gewenste temperaturen van de betreffende kamers dreigen te komen) worden de daken en gevels gekoeld met hetzelfde bronwater. Dit is een heel voordelige manier van koelen, omdat ook dan alleen de energie van het bronpompje nodig is.

De resultaten in het begin van de proef (augustus en september) wezen al uit dat het systeem van grote invloed is op de temperaturen in de woning. De temperaturen in de slaapkamers werden keurig onder de ingestelde maximumtemperatuur gehouden van 19°C.

Op de gevels is de buis op stalen netten bevestigd die op de bestaande gevels zijn genageld. Daar is een laag stucwerk overheen gesmeerd om de "warmte" cq. "koelte" over het gehele oppervlak "uit te smeren".

In verschillende media is al aan dit project gerefereerd. Waaronder:
Bouwwereld.nl :Grondwater vervangt isolatie in woningschil
Gemeente defriesemeren.nl : In Bakhuizen wordt huis getest met 'actieve schil'.
Omrop Fryslan : Unieke isolatieproef Bakhuizen

Locaties

Adres Warns
’t Noard 28
8721 GC Warns

Adres Harlingen
Oude Trekweg 102s
8861KT Harlingen

Telefoonnummer: (0514) 68 1700
Whatsapp: 06-4642 0953
Email: info@bekkema.nl